Posted by : Unknown Friday, 18 September 2020


Ini adalah cara saya buat sambal belacan

Celur cili merah dan cili padi dan lain-lain bahan sebentar (dlm 2 minit air mendidih)

Kemudian tumbuk/blend seperti biasa, ditambah belacan, garam dan gula merah sedikit

Akhir sekali masukkan perahan air asam jawa


Sambal belacan yang dicelur sedikit lebih sedap aromanya berbanding sambal cili segar/mentah...

Selamat mencuba.


Entri Sambal Belacan Ulangsiar dari https://ift.tt/3iJrOpF
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -