Posted by : Unknown Saturday 3 October 2020

 

Sejenis kari yang jarang orang buat..arwah mak mertua saya suka buat gulai nangka muda dengan ikan bilis atau kalau ada daging lagi sedap...

Cara buat lebih kurang sama ja dengan kari tekari yang lain...guna rempah kari daging...jika ada kerisik boleh masukkan untuk menambah kepekatan dan kesedapan...

Nangka dari halaman rumah....entri ini adalah sama dengan entri kerabu nangka ni...

so komen2 di sana tu adalah berkaitan dengan entri ini juga...

Untuk resepi....

Rebus nangka muda secukupnya hingga empuk...

Jika guna daging, rebus dulu hingga empuk

atau boleh guna ikan bilis sebagai rencah...

Tumbuk

Bawang merah, bawang putih, halia

Lain2 bahan

daun kari, rempah kari daging

kayu manis, cengkih dan lawang

santan dan kerisik 

Cara masak

tumis bahan tumbuk , rempah ratus hingga wangi, masukkan bancuhan rempah dan air...

tumis hingga pecah minyak

masukkan daging dan nangka

masukkan santan dan sedikit air

biar mendidih dan mesra...

siap dihidang...


(repostfrom2012)


Entri Gulai Kari Nangka Muda Ulangsiar dari https://ift.tt/30tVUGF
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -