Posted by : Unknown Saturday, 12 September 2020


Assalam,
Alhamdulillah semalam kkida cuba buat resepi kulit karipap Suraya, kenalan ig...so far kkida rasa inilah kulit karipap terbaik yang pernah kkida buat (dah banyak resepi kulit karipap yang dicuba,,,hehe...)

kkida dapat greenlight dari empunya resepi, to share the recipe kat blog ni (Su juga ada ambil tempahan karipap) anda boleh je jengah ig beliau jika nak order kak_suebalqis04



ini dia resepi Su, senang aje...

bahannye

1 kg tepung gandum (saya guna tepung faiza)

2 senduk minyak masak (saya guna canola oil)

1 senduk majerin

air garam secukupnya

                                                                              caranya:

panaskan minyak dan magerine hingga mendidih, 

sejukkan hingga boleh celup jari dalam minyak tu...

tuang ke tepung dan gaul rata...

tuang air garam (room temp) sedikit-sedikit ke dalam tepung 

uli hingga jadi seketul doh yang lembut...

saya biarkan doh tersebut rehat 30 minit (tutup dengan kitchen towel),

 pastu boleh le dicanai, terap, isi intinye...

satu senduk = lebih kurang setengah cawan lebih sikitttt...


jangan biarkan doh terdedah pada udara, 
saya balut doh dengan plastik (kitchen roll) dan cubit sikit-sikit untuk canai dan terap...


goreng karipap juga kena ada skil, minyak tak boleh panas sangat...sederhana...jika tak karipap anda akan tumbuh jerawat cam karipap kkida ni...


takpa janji sedap dan jualan laris di pasaran (sudah semestinya)...dengan sekilo tepung memang banyaklah karipap yang dapat dihasilkan,,,jangan risau...karipap tersebut boleh disejuk bekukan...

cara saya bekukan karipap, susun karipap yang dah siap kelim atas dulang, masukkan ke dalam freezer sebentar, dalam 20 minit lebihkurang...biar karipap keras (ia cepat keras sebab kandungan minyak dan magerine)...lepas 20 minit keluarkan dari freezer dan susun dalam freezer/plastic container...pastikan anda lapis plastik each layer, jika tak nanti karipap akan melekat dan payah bila nak goreng...defrost dulu sebelum goreng.

selamat mencuba, thanks Sue for the recipe...:)

Entri kulit karipap terbaik... Ulangsiar dari https://ift.tt/WQoJJB
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -