Posted by : Unknown Monday, 28 September 2020

Idea my mum, kulit popia sangat versatile...boleh digunakan dalam pelbagai cara...salah satunya adalah dijadikan kulit untuk inti daging dan kentang ala-ala murtabak...

Sangat mudah untuk disediakan...jom kita cuba buat...

Sediakan inti murtabak, sama seperti inti karipap....

Guna daging kisar, kentang, rempah kari daging, bawang besar cincang, daun sup atau ketumbar...

Tumis dulu rempah dengan daun kari dan kayu manis, halia, bawang putih...

Kemudian masukkan daging cincang dan kentang serta bawang besar cincang

Masukkan garam dll...tambahkan air untuk empukkan kentang...masak hingga kering...

 

Cara nak sediakan inti murtabak mini...

Campurkan dalam mangkuk lain satu atau dua senduk inti yang dah masak tadi dengan sebiji/2 biji telur...supaya bancuhan cair macam foto atas...

gunting 4 kulit popia saiz kecil dan letakkan atas pan...

kemudian sudukan inti popia dan biar ia masak (keras)...ketepikan...

Inti popia yang telah masak...
 
Letak inti yang telah dimasak tadi ke dalam kulit popia dan lipat kemas seperti foto atas...

Masak popia atas kuali leper dengan minyak yang sedikit hingga kekuningan...
  
Hidang panas cicah dengan cili sos....yum!
(repost from 2011)

Entri Murtabak Mini Ulangsiar dari https://ift.tt/3czL5Yn
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -