- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Waffle yang rangup dan gebu
Posted by : Unknown
Friday, 25 September 2020
Sebenarnya untuk dapatkan waffle yang crunchy di luar dan gebu di dalam harus guna tepung yang diolah khas...kebanyakan penjual yang menjual waffle di sekitar mall dan supermarket guna tepung tersebut yang tidak dijual di tesco, giant, jaya grocer etc...
btw....dalam mencari-cari resepi waffle yang best saya terjumpa beberapa tips...saya pun cuba buat waffle seperti resepi dan tips tersebut dan Alhamdulillah...texture waffle much better berbanding dengan waffle yang pernah kkida buat sebelum ini....
Petuanya adalah dengan mencampurkan sedikit tepung jagung dan putih telur yg dipukul hingga kembang sebelum di tuangkan ke dalam waffle batter...
ini resepi waffle yang saya buat petang tadi...
campurkan/ayak dalam satu bekas:
3/4 cawan all purpose flour
1/4 cawan tepung jagung/constarch
1/4 cawan wheatgerm (optional)
1/2 sdk garam 1/2 sdk baking powder
1/4 sdk baking soda
(gaul rata)
dalam bekas yang lain campurkan:
3/4 cawan buttermilk 1/4 cawan susu
1 biji kuning telur 6 sudu besar vegetable oil
(gaul rata)
Pukul 1 biji putih telur hingga kembang dalam mangkuk kecil (guna hand mixer)...
masukkan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh esen vanila...
kemudian kaupkan putih telur kedalam waffle batter dan gaul asalkan bercampur sahaja...
Panaskan waffle maker/griddle...tuangkan batter dan masak hingga kekuningan....
hidang ketika masih panas dengan butter dan syrup...
Entri Waffle yang rangup dan gebu Ulangsiar dari https://ift.tt/30ayKF3
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.