Posted by : Unknown Thursday, 24 September 2020


Resepi biskut ni saya ambil dari basic resepi biskut semprit buku resepi lama Opah...dari resepi tersebut saya tambahkan ground hazelnut dan ground almond yang ditoast dulu dalam oven...walau pun biskut ini tiada rupa, tetapi rasanya....memanglah sedap...terdapat ground almond dan hazel yang menghasilkan doh yang berkacang dan wangi...


jika anda nak cuba ini bahannya...

85g gula castor               1 biji telur

113g mentega                2 sdt vanilla esen

2 sudu besar susu pekat manis

200g tepung gandum (kkida guna pastri flour)

2 sudu besar cornflour                1.5 sdt baking powder

1/2 sdt garam                 1/2 cawan ground almond

1/2 cawan ground hazelnut

Cara membuatnya

Dengan hand mixer pukul telur dan gula dalam 2 minit...

masukkan butter dan pukul hingga sebati...masukkan vanilla, susu pekat dan gaul sebati...

masukkan bahan kering yang telah diayak...gaul lagi dengan hand mixer hingga bercampur rata...

akhir sekali masukkan ground hazel dan almond...

gaul hingga semua bahan menjadi doh yang lembut...

dengan menggunakan sudu kecil, scoop doh keatas baking tray...

bentukkan doh supaya bulat dan cantik...

sapukan kuning telur dan taburkan dengan kacang almond...

bakar pada suhu 170C selama 10 minit...atau hingga kekuningan...

sejukkan dulu sebelum di masukkan ke balang kueh...


selamat mencuba,terima kasih sudi layari blog tokma ni...:)


(repost from 2011)

Entri Hazel and Almond Cookies Ulangsiar dari https://ift.tt/2RR3eaB
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -