Posted by : Unknown Wednesday, 16 September 2020


Resepi ini saya perolehi dari beberapa website...saya cuba ubahsuai sendiri dan akhirnya jadilah acar buah seperti foto diatas ni...

Buah-buah jeruk ini saya beli dr Penang...PP memang terkenal dengan Jeruk Buah-buahan...

Jom kita tengok resepinya...

buah-buahan jeruk....antara yang sesuai untuk dibuat acar ialah jeruk cermai, betik muda, mangga muda, pelam muda, buah prune, buah kana, pala dan banyak lagi...
- anggaran dalam 3 cawan buah jeruk

Bahan rempahnya:

tumbuk lumat;   

4 ulas bawang merah kecil

2 ulas bawang putih        1 inci halia

lain-lain:

2-3 sudu besar cili blender         1 sudu besar serbuk kari daging

2 sudu besar tomato puri         cuka        garam dan gula putih

kayu manis dan lawang         minyak masak        bijan, goreng kering

Panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuk, cili blender, kayu manis dan bunga lawang hingga wangi...masukkan serbuk kari, tomato puri....kacau sebentar...masukkan lain-lain bahan...gula kena banyak jika nak sedap...cuka sikit aje...jika dah cukup rasa masamnya, tak perlulah letak cuka...


kacau semua bahan sebentar...angkat dan taburkan dengan bijan...

Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk, acar buah tahan lama, sedap dimakan dengan nasi minyak ...selamat mencuba...

(repost from 2011)

Entri Acar Buah Ulangsiar dari https://ift.tt/3c5I01H
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -