- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Bubur Pulut Hitam
Posted by : Unknown
Tuesday, 15 September 2020
Bahan-bahan
Pulut Hitam Santan dan Air
Gula Garam
Daun Pandan
Rendam dulu pulut hitam beberapa jam atau boleh terus rebus hingga kembang dengan sehelai daun pandan
Bila pulut dah benar-benar kembang, masukkan gula dan kacau sehingga gula larut dan kering...sejukkan
Jika tak nak masukkan gula kepada pulut pun ok...masukkan ke santan nanti
Cara menghidang
Senduk sedikit pulut ke dalam mangkuk dan siram kuah santan pekat tadi ke atas pulut...kuantiti terpulang...
Sesuai di makan ketika panas dan sejuk
Kuah santan
Saya guna santan kotak...jika pekat sangat tambah air panas...
tambahkan gula putih (optional) dan garam secukup rasa, letak atas api perlahan...
kacau hingga santan mendidih, alihkan segera dari api...
kuantiti terpulang...kena bersesuaian dengan kuantiti pulut.
satu cawan pulut boleh makan antara 4 ke 6 orang...
boleh makan panas atau sejuk...sedap sebagai pemanis atau juadah berbuka puasa...
Selamat mencuba
(repost from 2011)
Entri Bubur Pulut Hitam Ulangsiar dari https://ift.tt/35CYk96
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.