Posted by : Unknown Tuesday, 15 September 2020

 
Bubur Pulut Hitam 

Bahan-bahan

Pulut Hitam        Santan dan Air

Gula         Garam

Daun Pandan


Cara Masak

Rendam dulu pulut hitam beberapa jam atau boleh terus rebus hingga kembang dengan sehelai daun pandan

Bila pulut dah benar-benar kembang, masukkan gula dan kacau sehingga gula larut dan kering...sejukkan

Jika tak nak masukkan gula kepada pulut pun ok...masukkan ke santan nanti

Cara menghidang

Senduk sedikit pulut ke dalam mangkuk dan siram kuah santan pekat tadi ke atas pulut...kuantiti terpulang...

Sesuai di makan ketika panas dan sejuk


Kuah santan

 Saya guna santan kotak...jika pekat sangat tambah air panas...

tambahkan gula putih (optional) dan garam secukup rasa, letak atas api perlahan...

kacau hingga santan mendidih, alihkan segera dari api...

kuantiti terpulang...kena bersesuaian dengan kuantiti pulut.

satu cawan pulut boleh makan antara 4 ke 6 orang...

boleh makan panas atau sejuk...sedap sebagai pemanis atau juadah berbuka puasa...


Selamat mencuba
(repost from 2011)

Entri Bubur Pulut Hitam Ulangsiar dari https://ift.tt/35CYk96
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -