Posted by : Unknown Wednesday, 16 September 2020


Masak lemak pucuk ubi cara tokma, jom semak bahan dan cara buat hidangan kampung ini...

Bahan2

Seikat Pucuk ubi (direbus empuk)

Petai secukupnya

Tempoyak 1/2 cawan atau secukupnya

Ikan bilis segenggam

Bahan tumbuk - 3 ulas bawang merah,    10 biji cili padi, 

Sedikit halis,    Serai di ketuk

Santan secukupnya

Garam, gula dan perisa jika suka



 Campurkan semua bahan kecuali santan dalam periok, masak hingga mendidih dalam 10 minit

Masukkan santan pekat dan kacau rata....hidang ketika masih panas dengan nasi putih, ikan goreng dan sambal tempoyak jika suka...


Selamat mencuba, terima kasih sudi baca....


Entri Masak Lemak Pucuk Ubi dengan Petai dan Tempoyak Ulangsiar dari https://ift.tt/3iBsU6O
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -