- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Pankek Jagung dan Kacang
Posted by : Unknown
Sunday, 27 September 2020
Resepi ini sangat mudah, anda boleh buat from scratch atau beli pankek mix dalam kotak...
Jangan lupa beli jagung manis dalam tin dan roasted peanut...
Untuk resepi pankek apam balik ni saya guna tepung pankek betty crocker...cara bancuhannya amat simple...hanya tambah air....
Since saya mahukan texture pankek yang liat sikit dan tak mudah pecah...
untuk setiap 1 cawan tepung pankek betty crocker (+ 1sudu besar)...
saya masukkan sebiji telur, 2 sudu besar minyak masak (canola atau jagung),
1/2 cawan susu uht low fat dan 1/2 cawan air....kacau rata...
Bancuhan tak perlu likat seperti bancuhan pankek biasa...
Pankek ala apam balik ni kena nipis sikit kerana kita hanya masak one side sahaja...
macam masak apam balik...
Panaskan kuali leper yang sederhana saiz dan berat...perlahankan api...
Sapu minyak
Guna senduk besar dan tuangkan batter keatas pan panas....golekkan supaya batter rata hingga ke tepi....
Biar 30 saat...tabur rata gula pasir halus atas pankek (kkida guna gula perang halus)...
Kemudian taburkan jagung manis dan kacang tumbuk...
Tutup pankek pan dan biarkan seminit dua sehingga bahagian bawah keperangan...jangan balikkan...
Bila nampak bahagian bawah dah perang, perlahan-lahan guna sudip nipis dan kaup sebelah tepi dan lipat dua penkek tersebut...
Letakkan dalam piring, potong dan hidangkan panas....
hmmmm....memang sedap....gebus, manis, berkrim dan terasa kacangnya...
Lihatlah sebiji rupa apam balikkan....cuma taklah secantik apam balik yang licin dan sekata warnanya...takpa janji sedap....:)
kena cuba ye!
(repost from 2012)
Entri Pankek Jagung dan Kacang Ulangsiar dari https://ift.tt/3n5wWHg
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.