Posted by : Unknown Monday, 21 September 2020


Kari kepala ikan salmon...

Resepi ini lain sedikit, saya guna 1/2 cawan tomato puri instead of air asam jawa.....yelah dah ikan pun ikan omputih maka kenalah pandai adjust ingredientnya...kan...

Saya guna rempah yang dibeli dari India....wbp, rempah jenis apa pun boleh, asalkan rempah kari ikan...terpulang pada selera masing-masing...

Saya pasti semua orang tahu buat kari ikan...malah mungkin lebih sedap lagi...tapi nilah resepi tokma...

Untuk 1 ketul kepala ikan dan 2 keping isi ikan

Bahan2

6 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

seiris halia

(tumbuk lumat semua)

Lain2 Bahan

daun kari dan halba campur

1/4 cawan minyak canola untuk menumis

3-5 sudu besar rempah kari (campurkan dengan air)

1/2 cawan tomato puri

1/2 cawan santan pekat

2-3 cawan air

bendi, terung, tomato, garam, gula dan perisa

caranya

panaskan minyak, masukkan bawang tumbuk, daun kari dan halba campur, 
masak hingga kekuningan...

masukkan curry pes tadi dan kacau lagi hingga pecah minyak...
masukkan tomato puri dan garam serta perisa...

kacau sebentar...masukkan ikan dan air dan biarkan 2,3 minit...
kemudian masukkan santan...biar mendidih sekejap...

masukkan terung dan bendi serta tomato...masak hingga semua bahan empuk...

adjust sendiri kuantiti bahan-bahan...ini hanyalah sebagai panduan sahaja...

(repost from 2011)

Entri Kari Ikan Salmon Ulangsiar dari https://ift.tt/2ZVU1SH
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -