Posted by : Unknown Sunday, 13 September 2020


Assalam,
Entri kali ni saya nak share beberapa jenis cili kering yang dibeli dari tesco dan kedai runcit berhampiran untuk projek sambal tumis saya ni...tujuan, saja nak lihat perbezaan antara satu cili kering dengan cili kering lain bila dah jadi sambal tumis...mana yang lebih pedas dan yang kurang pedas...selama hari ni saya tak pernah ambil tahu jenis cili kering, main beli jer mana yang dicapai dek tangan....bila nak masak sambal baru perasan....kenapa cili ni warna camni? kenapa yang ni kurang pedas? yang ni cili jenis yang mana?....hmmmmm....

oleh itu untuk entri kali ni saya nak review sikit jenis-jenis cili kering ni....lepas ni kkida tahu le cili mana nak beli, dan mungkin anda juga....:)


cili kering jenis ni pertama kali saya tengok, beli kat kedai runcit berhampiran....rupanya sama seperti cili padi merah kecil tu....tak pernah cuba cili kering jenis ni sebelum ini...dan semalam cuba buat sambal ikan tongkol guna cili ini....dan hasilnya....memang pedas berapilah....hehe...bagi yang suka pedas, cili ni sesuai untuk anda....untuk kurangkan pedas saya lebihkan asam dan gula.....tapi...pedas-pedas pun sodap....memang best...


bawah ni pula adalah cili kering yang sering saya beli dan paling senang dapat....jenis keriting...kkida suka cili kering ni sebab ia tak pedas sangat dan sesuai untuk buat sambal tumis....


warnanya pun kurang merah....ertinya kurang berapilah....mungkin sebab rupanya yang dah kecut dan mengerekot tu....hehe....macam orang tua gaklah....:)


kkida guna cili blender dari cili kering ni utk buat sambal telur....


cili kering jenis besar dan lebar ni paling jarang kkida beli....sebabnya rupa cili ni pelik sikit...jika pelik camni memang kkida tak berani nak cuba....wbp...since kkida nak bereksperimen maka kkida beli juga....bibik pun complain...katanya susah nak cuci cili ni....bukan main lagi...banyak komplen pula orang tua ni....hehe....

bila dah diblender cantik pula warnanya...taklah teruk sangat....


tengok...licin dan cantik rupanya bila dah di kisarkan...dan hasil dari sambal tumis udang yang kkida buat memang sangat sedap...mungkin sebab kkida yang buat tak...tu le sedap tu....heheeee....lain kali boleh beli lagi cili jenis ni....


  Sedapnya sambal udang ni...udangnye pula besar-besar....


bawah ni juga adalah cili kering yang sering kkida guna....mungkin sebab rupanya yang lawa sikit...
cili jenis ni sangat biasa orang guna...


dan juga kurang pedas...tengok le warnanya...pucat lesi...tak menarik langsungkan....tapi bila dah jadi sambal....pedas juga...dan pastinye sedap...:)


Saya buat sambal terung campur dengan udang kepal/geragau sikit....sedapnye....memang ngam betul dua bahan tersebut dijadikan sambal....potong terung tebal dan goreng dalam minyak banyak, ketepikan...lepas tu tumis bawang dan lain bahan seperti biasa...bila cili dah berminyak masukkan udang kepal...akhir sekali masukkan terung....masak hingga kering dan naik minyaknya...aromanya...hmmm...membangkitkan selera....


Cara saya buat keempat-empat jenis sambal ni sama je...tumbuk bawang merah dengan bawang putih...sama banyak hingga lumat....tumis hingga wangi...masukkan beberapa sudu cili blender...kuantiti terpulang...untuk kuantiti semua sambal kat atas ni saya guna antara 3 ke 5 sudu besar cili blender....kacau hingga wangi...masukkan sedikit belacan dan air asam jawa...kacau sebentar...masukkan bawang besar potong bulat....kacau hingga wangi...

Untuk sambal udang, masukkan udang lebih kurang 2 minit sebelum diangkat...udang tak boleh masak lama, nanti hilang juicynya...telur saya suka letak dalam mangkuk dan tuangkan sambal ke atasnya...ikan goreng dulu, ketepikan...bila sambal hampir nak masak baru masukkan ikan goreng dan gaul rata satu dua minit sebelum diangkat...sambal kena masak betul-betul hingga hilang bau cilinye...kalau tak memang tak sedaplah...semua cili kering kkida rendam dengan air mendidih dulu sebelum blender...

Sekian...
(repost from 2012)

Entri Cili Kering Ulangsiar dari https://ift.tt/2Ft4fTa
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -