Posted by : Unknown Wednesday 23 September 2020


Jika buah sukun dah ranum sangat dan tidak boleh digoreng, bolehlah buat cucur sukun seperti ini...
Jom tengok cara saya olahkan buah ini menjadi cokodok...:)


Caranya mudah aje, kopek kulitnye, keluarkan isi dan lenyek hingga hancur seperti buat cokodok pisang gitu...tambahkan gula secukup rasa, garam dan sikit soda bikarbonat....masukkan tepung gandum secukupnya...jika nak guna self raising flour sikit pun ok (tak perlu soda)...pasti gebu cucur sukun tu nanti....


gaul sebati sehingga jadi seperti foto atas ni, kemudian jemput-jemput dengan hujung jari dan terus masukkan ke dalam minyak panas, exactly sama seperti buat cukodok pisang...


Cantik jadinye...bulat-bulat gitu...makan ketika panas, cicah dengan cili kicap atau susu pekat pun sedap...:)


selamat mencuba...:)
(repost fr 2014)

Entri Cokodok Buah Sukun Ulangsiar dari https://ift.tt/1o3ZHD3
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -