Posted by : Unknown Saturday, 26 September 2020


Sambal udang dengan petai dan tempoyak...sedap...

Bagaimana nak buat sambal udang...semua orang pun tahukan...:)

Bahan utama udang besar dlm 15 ekor utk makan 4 orang (buang kepala dan separuh kulit)

cili blender, petai dan tempoyak

Bahan tumis, bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, belacan dan asam jawa

Cara

Tumbuk bawang merah 5 ulas, bawang putih 3 ulas dan halia setengah inci

Panaskan kuali dan tuang minyak 1/4 cawan, tumis bahan tumbuk hingga perang

Masukkan cili blender 1/2 cawan dan air 1/2 cawan dan tumis hingga pecah minyak

masukkan belacan satu sudu besar dan tempoyak (jika tak guna tempoyak masukkan air asam jawa)

kacau seminit, masukkan petai dan sebiji bawang besar yang dihiris bulat tebal

kacau sebentar...masukkan udang...kacau dalam 2 minit...

tambah garam, gula merah, perisa...

Sambal yang sedap rasa pedas manis, masin dan masam...secukup rasa...


menyala-nyala...yummy...
(repost from 2012)

Entri Sambal Udang Petai dan Tempoyak Ulangsiar dari https://ift.tt/3j3g7KE
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -