Posted by : Unknown Tuesday, 29 September 2020


Lama dah teringat nak share resepi kulit keripap stail bonda saya ni...ok kenapa saya nak share resepi Opah ni...sbb texture kulit karipap ni memang sesuailah dengan citarasa saya, nak kata keras tak atau lembut sangat hingga berderai pun tidak...ngam-ngam...:)


Sebenarnya tiada rahsia, cuma Opah suka guna margerine untuk kulit karipap.


Cairkan dulu margarine kemudian tuang ke dalam tepung...kuantiti agak-agak...samada gebu atau liatnya kulit karipap ditentukan oleh kuantiti minyak atau marjerin yang anda guna...saya suka kulit karipap yang tak terlalu seroi atau gebu sangat...suka yang liat sikit...:)

Gaul margerine cair dengan tebung hingga rata, pastu baru tambah air biasa sikit-sikit...
sambil terus uli doh...


Balut doh dengan plastik wrap atau cling film dan simpan dalam fridge beberapa jam...keluarkan dan boleh lah terap untuk diisi inti dan digoreng...

Karipap nak buat memang leceh sikit tapi bila makan tak hengat dunia dah...tambah jika intinye tu banyak daging dari ubi...:)

(repost from 2014)

Entri Kulit Karipap stail Opah Ulangsiar dari https://ift.tt/1lYxHxV
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -