Posted by : Unknown Monday, 28 September 2020



Assalamualaikum, 
Lama dah teringin nak buat kek Pound Cheese ni...semalam baru kesampaian...


Saya perolehi resepi ini dari Joy of Baking.com...
Suka cheese cake tapi tak suka yg 100 percent cheese...suka ada tepung sikit...
Search punya search jumpa resepi ni yang sesuai dengan selera tokma...

Resepinya

390g all purpose flour (kkida guna kek flour)

jika guna all purpose four tambah 

1 tsp baking powder

1/4 tsp baking soda

1/2 tsp salt

340g cups unsalted butter, room temperature

226g package cream cheese, room temperature

550 granulated white sugar (kurangkan jika suka)

2 1/2 tsp vanila

zest of one lemon

6 large eggs, room temperature

Cara

Panaskan oven...

Cream butter dan cheese hingga smooth, 

Tambah gula dan pukul hingga kembang pada medium high speed (dlm 5 minit)

Tambah vanilla dan lemon zest...

Masukkan telur sebiji sebiji dan pukul rata, 

Akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit

Gaul sebati dan tuangkan ke dalam acuan yg telah digris

Bakar pada suhu 180c selama 60 minit lebih kurang atau sehingga kek masak...


Jika nak dekor pun sesuai kek ni...boleh dijadikan kek befday, wedding dsbnya

Rasanya memang sedap...Yummy!!!

Selamat mencuba...

(repost from 2016)

Entri Cream Cheese Pound Cake Ulangsiar dari https://ift.tt/1JXDIJj
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -