Posted by : Unknown Thursday, 24 September 2020


Saya mula mengenali minuman ini ketika melancung ke negara seberang...kenapa dinamakan soda gembira, kerana apabila dicampur ice-cream soda ke dalam sirap bandung, ia akan mengeluarkan buih dan berbunyi ssssssstttttt....:)

mudah saja membuatnya...jom kita tengok...

 Simple to make. Adjust ingredients according to your taste. 

  Ingredients 

4 tbs Syrup (Ros sirap)

1/2 cup evaporated milk (susu sejat)

 4 tbs condensed milk (krimer/susu pekat manis pekat) 

1/2 glass or more ice-cream soda (ais krim soda) 

ice water ice cubes (kiub ais) 

  Method 

Buat sirap bandung  - campurkan ros sirap, air dan susu...

tahap kemanisan terpulang pada selera anda...

Masukkan ice cube dan ice cream soda, kuantiti terpulang.

Enjoy!

(repost from 2010)

Entri Soda Gembira Ulangsiar dari https://ift.tt/2RSJTWz
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -