- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Tempoyak Patin
Posted by : Unknown
Saturday, 19 September 2020
Tempoyak Patin, ada orang tak makan ikan patin, tak lalu katanya...tapi sebenarnya jika ikan patin fresh digoreng atau dibuat tempoyak, rasanya memang sedap...
Wbp, itu terpulang pada citarasa individu...
Ikan patin ni saya beli di Tesco, nampak fresh juga...teringat nak masak tempoyak cara ibu saya...
Bersihkan Patin dengan asam limau supaya kurang lendirnya...kemudian dipotong kecil dan akhirnya inilah rupa Patin Tempoyak versi tokma...
Resepi ikan Patin masak Tempoyak saya camni
Tumbuk cili merah, cili padi merah, kunyit hidup, bawang merah (kuantiti kena agaklah ye)
Masukkan dalam periok, ketuk 2 batang serai dan masukkan ke dalam periok...
Tambahkan air dan tempoyak...hidupkan api dan biar ia menggelegak beberapa minit...
tambah air jika perlu...masukkan ikan, timun atau bendi, daun kunyit, daun kesum, perisa, garam dan gula...biar mendidih hingga ikan masak...hidang panas...sedap....
(repost from 2011)
Entri Tempoyak Patin Ulangsiar dari https://ift.tt/3muv0HQ
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.