Posted by : Unknown Monday, 21 September 2020

Minumankah atau dessert, dua-dua pun boleh...terdapat bermacam benda di dalamnya...terpulang pada kita nak letak apa...semua boleh...dan ini adalah lenchikang versi tokma


Bahan-bahan yang biasa dicampur ke dalam minuman ini adalah

Biji selasih           Biji teratai           Buah Longan

Pala kering              Halwa kundur manis

Telur puyuh         Buah laichi

Barli            Sago          Jelly 

dan banyak lagi bahan2 


Buah Pala kering, manis

Air untuk Lenchikang...rebus gula kabong, gula batu dan daun pandan sehingga gula larut...itu saja...

Sebab takda biji teratai saya guna kacang macadamia

Halwa kundur

telur puyuh rebus...

Selain bahan-bahan yang saya gunakan ini....ada banyak lagi bahan-bahan lain yang anda boleh campurkan ke dalam lenchikang...antaranya kurma merah, buah laichi, beberapa jenis fungus, kekacang, kismis, barli dan sebagainya...

Lenchikang sesuai diminum sejuk atau panas...memang sedap...
Jom buat...

(repost from 2011)

Entri Lenchikang Ulangsiar dari https://ift.tt/3kDjF6q
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -