Posted by : Unknown Friday 9 October 2020

Anda makan jering?

Ramai orang yang suka makan petai tapi tak pernah/suka makan jering...jering dan petai adalah dalam rumpun yang sama...cuma berbanding bau, petai lebih menusuk kalbu berbanding jering...jering is one of my favourite...pembuka selera...

Jering tua sedap dibuat sambal dan gulai lemak...berbanding jering muda yang sedap dibuat ulam mentah atau rebus dan makan dengan kelapa...

Ada yang kata jering bagus untuk penyakit kencing manis...tak taulah betul ke tidak...namun saya memang suka makan jering yang dibuat sambal atau masak lemak stail minang...

Jering  popular dikalangan orang Minang, Padang dan Kerinchi...tulah sebabnya kat tempat saya ni sentiasa ada orang jual jering...harganya boleh tahan juga...sekeping lebih kurang 20 sen...kalau beli jering yang dah siap digulai atau disambal harganya dah jadi 40 sen atau 50 sen sekeping...
Mahal kemain...

Pagi tadi saya beli lebih kurang 20 keping jering dengan harga rm4...

Rebus hingga empuk dan kemudian diketuk-ketuk sikit biar lembut...

Saya buat sambal tumis...caranya sama macam buat sambal tumis petai...

Jika guna cili merah/padi hidup lagi sedap, stail orang Minang...

Memang sedaplah...makan hingga menjilat jari...hehe...tak peduli dah angin ke tidak...
 
(repost from 2011)

Entri Sambal Jering Ulangsiar dari https://ift.tt/3dgmZCm
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -