Posted by : Unknown Monday 12 October 2020


Saya cuba olah sardin dalam tin menjadi seperti kuah laksa...teringat mak saudara yang pernah jadi guru masakan di ipoh buat kuah laksa menggunakan ikan sardin tin dan memang sedap...

Bahan-bahannya

2 tin besar sardin, hancurkan

1 tin besar buah tomato, hancurkan

2 cawan santan pekat

air

daun kesum dan daun pudina


Bahan tumis

Kisar bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan serai ketuk (kuantiti terpulang kepada anda)

Cara

Panaskan minyak dan tumis bahan tumis, bila wangi masukkan tomato tin dan kacau hingga mendidih.

Masukkan sardin dan air (anggaran 2 cawan) dan biarkan mendidih. masukkan santan dan renihkan selama 10 ke 15 minit. 

Tambahkan garam, gula dan perisa. jika suka kuah yang pedas tambahkan cili padi tumbuk dan jika suka kuah yang pekat tambahkan santan lagi. 

Rasanya mestilah lemak, masin, manis, masam dan pedas.

Kuah ni sesuai dimakan dengan spaghetti, mee segera, meehoon, laksa dsbnya...
garnish dengan daun pudina, salad dan timun serta asam limau...


Selamat mencuba
(repost from 2011)

Entri Spaghetti Kuah Ikan Sardin Ulangsiar dari https://ift.tt/3iXYI5i
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -