Posted by : Unknown Monday 12 October 2020


Resepi yg simple dan mudah disediakan...bahannya pun tak banyak dan sedang di perolehi...

Untuk resepi ni saya rendam 1 cawan biji sago, rebus air hingga mendidih...masukkan sago yang direndam tadi dan masak hingga ia menjadi lutsinar....saringkan sago, siram dengan air hingga hilang semua kanjinya...bahagikan sago kepada 6 mangkuk kecil...

Santan untuk kuah sago ni tak perlu pekat sangat...santan cair memadai...masukkan beberapa sudu gula putih, garam dan daun pandan...masak hingga santan mendidih dan gula larut...ketepikan, biar sejuk sebelum masukkan ke dalam peti sejuk...

Buah honey dew dipotong cube kecil....masukkan ke dalam mangkuk sago tadi...tuangkan santan sejuk sebelum dihidang...

hmmm....sedapnya rasa, lemak, manis rasa buah...sejuk di tekak...


jom buat!!!
(repost from 2011)

Entri Honey Dew dan Sago Bersantan Ulangsiar dari https://ift.tt/3nGSGtg
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -