Posted by : Unknown Wednesday 14 October 2020


Heart shape donut, yang dibakar (bukan digoreng seperti selalu), selepas dibakar diisi blueberry pie filling...direnjis-renjis dengan powder sugar..yummm!!!


Saya guna tepung pau dan bukan tepung biasa...hasilnya...lihat sajalah, gebu kan...
jom cuba resepinya yang saya petik dari mauripan yis recipes:

Bahan-bahan:

500g tepung pau bluekey            1 sachet serbuk yis

3/4 cawan air               1/3 cawan susu tepung

(since takada susu tepung saya campurkan 1/2 cawan air dengan 1/4 cawan susu sejat)

1 biji telur              1/2 cawan marjerin cair

3 sudu besar gula pasir halus

1 sudu besar garam                 1/2 sudu besar baking powder


Cara membuatnya:

1) Gaulkan tepung dengan yis segera...masukkan telur, marjerin, garam, baking powder...

2) Larutkan gula dalam air (atau susu) dan tuangkan ke dalam tepung...

3) Gaul hingga adunan menjadi seketul doh dan uli hingga kenyal (dalam 10 minit)...
ketepikan selama 30 ke 60 minit atau hingga doh mengembang...

4) Tumbuk sekali pada bahagian tengah doh...keluarkan dan canaikan adunan...
terap ikut acuan yang anda suka...

5) Ketepikan dan biarkan ia mengembang....antara 15 ke 20 minit...

6) Bakar selama 10 minit pada suhu 180C (adjust masa dan suhu ikut jenis oven anda)

Hasilnya...memang sedap, tak salah jika anda guna tepung pau untuk buat donut...


Selamat mencuba
(repost from 2011)

Entri Donut (Baked) Ulangsiar dari https://ift.tt/3j5y7Dr
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -