Posted by : Unknown Wednesday 14 October 2020


My dh teringin nak makan cokodok pisang letak buah kurma....maka tokma pun buatlah....senang sangat....cokodok pisang yang biasa kita buat tu cuma tambah hirisan buah kurma....saya rendam sikit buah kurma tu supaya lembut....

Jika buah kurma jenis lembut tak perlu direndam....terus aje cincang dah campurkan kepada pisang yang dah dihancurkan....lain-lain bahan sama....saya tambah soda sikit selain gula dan garam....tepung kena agak sendiri ye....jika letak banyak tepung cokodok anda akan keras...jika kurang tepung lembik pula nanti dan akan makan banyak minyak pula masa goreng....


Buat cokodok bermacam cara, mengikut citarasa sendiri...ada orang suka cokodok banyak pisang dan kurang tepung dan ada yang suka kurang pisang dan banyak tepung...jika kita beli kueh kat penjaja jalanan, cokodok mereka memang lebih tepung...rasa pun tahukan...:)

Oleh itu jika nak makan sedap (apa saja jenis makanan, kenalah buat sendiri, baru puashati)

Samalah macam cokodok ni...


Untuk kuantiti pisang, tepung, kurma, gula dll anda kena agak-agak sendirilah ye...
Gaul semua bahan dan deep fry atas api sederhana sehingga warnanya gelap...


Beginilah rupa cokodok kurma...sama aje seperti cokodok tanpa kurma....
cuma rasanya manis dari buah kurma....sedap...
cubalah....
(repost from 2013)

Entri Cokodok Kurma... Ulangsiar dari https://ift.tt/3dtERd4
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -