Posted by : Unknown Thursday 15 October 2020


Daun kemangi memang wangi...buat ulam memang sedap...di Indonesia mereka banyak menggunakan daun ini dalam masakan dan sebagai ulam...

Ketika travel di sana saya makan ikan yang dikukus dengan daun ini...balik rumah cuba buat..

Saya guna ikan kembung kecil...sebab takda daun pisang saya guna aluminium foil sahaja...

Letakkan 2, 3 ekor kembung, taburkan dengan sedikit garam dan sos ikan

Taburkan bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit hidup (semuanya dihiris)

Kemudian perahkan limau nipis dan letakkan daun kesum dan daun kemangi 

Dan akhir sekali masukkan sikit santan (dalam satu sudu besar, optional)

Lipat dan bungkus foil elok-elok dan letakkan atas pengukus dan kukus selama 10 ke 15 minit...
 
Hidang dengan nasi atau ratah macam tu sahaja...
 
Kalau orang nak diet eloklah makan macam ni 😊
(repost from 2011)

Entri Ikan Kembung Kukus dengan Daun Kemangi Ulangsiar dari https://ift.tt/377wOS0
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -