Posted by : Unknown Friday 2 October 2020


Hitam-hitam si tampuk manggis, sungguh pun hitam ku pandang manis...
memang betul, walaupun rupanya tidaklah lawa tapi rasanya...sedap...

Cara yang sangat mudah untuk masak kicap telur, hanya guna bawang goreng...

Jom tengok macam mana resipinya...


(cerita lama tahun 2012...tokma tak nak delete episod ni...kenangan mengusik jiwa :)

Ok, sebelum cerita lebih lanjut mengenai telur ni...saya nak minta bantuan anda untuk vote blog 1001resepi di....

dan

vote anda  akan menentukan samada blog 1001resepi ni layak untuk ke perringkat seterusnya dimana para juri pula yang akan membuat keputusan akhir...itu aje...thank you very much....:)))


Resepi ni sama seperti resepi Ayam Negro
(nama ni bukan saya yang bagi...tapi kawan yang cakap camtu....so kita ikut ajelah....:)

Bahannya mudah sangat....hanyalah bawang goreng, cili blender, dan kicap...


Caranya 

Rebus telur, kemudian goreng sikit supaya kekuningan bahagian luarnya....

Buat bawang goreng, boleh campurkan bawang kecil dan bawang besar...kuantiti banyak...
Saya beli bawang goreng siap kat kedai :)

Tumbuk bawang goreng hingga lumat...

Panaskan minyak sikit dalam kuali...tumis beberapa sudu cili blender hingga wangi dan garing...
Masukkan bawang goreng blender...kacau hingga wangi...jika kering sangat boleh masukkan air sikit...

Masukkan telur, kicap manis dan masin banyak...kacau hingga naik minyaknya dan harum baunya...hidang ketika masih panas dengan nasi putih...hmmm memang sedap...:)


(repost from 2012)
Entri Sambal Telur dengan Bawang Goreng Ulangsiar dari https://ift.tt/34dyUwp
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -