- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Sup Tulang Goreng
Posted by : Unknown
Tuesday, 13 October 2020
Sup biasa, cuma digoreng tulang tersebut...saya pernah makan sup ni di sebuah restoran, tak ingat dah kat mana...so bila balik teringat nak tiru cara restoran tersebut buat sup...hasilnya ok...
Rebus dulu tulang/daging hingga empuk baru goreng...atau sebaliknya...mana-mana pun ok kot...
Original resepi sup daging tak perlu goreng daging/tulang tersebut...
terus je rebus hingga tulang empuk...
Rebus daging, masukkan sup bunjut, halia yang diketuk dan sikit serbuk sup, kayu manis...
Rebus hingga daging separuh empuk, keluarkan dan goreng (deep fry)
Kemudian masukkan semula ke dalam sup dan rebus sehingga benar-benar empuk
(isi relai dari tulang)
10 minit sebelum tutup api masukkan kentang dan carrot jika suka...
Tambah kiub daging, garam dan lada sulah...
Sebelum tutup api masukkan daun sup/bawang dan bawang goreng (banyak) dan tutup periok...
Biar sebentar sebelum dihidang...cicah dengan cili padi kicap...memang sedap!!!
Jom share bagaimana cara anda masak sup?
(repost from 2014)
Entri Sup Tulang Goreng Ulangsiar dari https://ift.tt/1oK4KFz
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.
Pernah makan sup tulang jakarta di bazaar sebelah pasar borong selangor lebih 10 tahun lepas. Tulang beserta daging digoreng dulu. Mmg xboleh lupa. Kejap je buka, bazaar tu xlaku. Xramai pengunjung
ReplyDelete