Posted by : Unknown Tuesday, 13 October 2020


Sup biasa, cuma digoreng tulang tersebut...saya pernah makan sup ni di sebuah restoran, tak ingat dah kat mana...so bila balik teringat nak tiru cara restoran tersebut buat sup...hasilnya ok...
lain sikitlah dari makan sup yg tak digoreng...


Rebus dulu tulang/daging hingga empuk baru goreng...atau sebaliknya...mana-mana pun ok kot...


Original resepi sup daging tak perlu goreng daging/tulang tersebut...
terus je rebus hingga tulang empuk...

Rebus daging, masukkan sup bunjut, halia yang diketuk dan sikit serbuk sup, kayu manis...

Rebus hingga daging separuh empuk, keluarkan dan goreng (deep fry)

Kemudian masukkan semula ke dalam sup dan rebus sehingga benar-benar empuk 
(isi relai dari tulang)

10 minit sebelum tutup api masukkan kentang dan carrot jika suka...

Tambah kiub daging, garam dan lada sulah...

Sebelum tutup api masukkan daun sup/bawang dan bawang goreng (banyak) dan tutup periok...
Biar sebentar sebelum dihidang...cicah dengan cili padi kicap...memang sedap!!!

Jom share bagaimana cara anda masak sup? 
(repost from 2014)

Entri Sup Tulang Goreng Ulangsiar dari https://ift.tt/1oK4KFz
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

{ 1 comments... read them below or add one }

  1. Pernah makan sup tulang jakarta di bazaar sebelah pasar borong selangor lebih 10 tahun lepas. Tulang beserta daging digoreng dulu. Mmg xboleh lupa. Kejap je buka, bazaar tu xlaku. Xramai pengunjung

    ReplyDelete

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -