- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Sayur Lemak Peria
Posted by : Unknown
Tuesday, 13 October 2020
Peria memang pahit, tapi jika kena gaya masaknya, yg pahit pun jadi sedap...kata orang peria banyak membantu dari segi kesihatan...kat Jepun ada yang hidup melebihi 100 tahun kerana mengamalkan makan peria...Wallahhuaklam...setiap yg Allah jadikan itu ada kelebihan dan kekurangan...dan peria walaupun pahit, tinggi khasiatnya...
Masak lemak peria
Bahan-bahan
I biji peria, belah dan buang biji dan hiris tebal
Udang hidup, kecil atau besar terpulang, secukupnya
Santan secukupnya...
Bahan tumbuk
1 biji cili merah 3 biji cili api
3 biji bawang merah 2 biji bawang putih
sedikit udang kering
Cara masak
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga keperangan...
Masukkan air secukupnya...masukkan peria dan renih sebentar hingga empuk...
Masukkan 1/2 sdt serbuk kunyit...
Masukkan asam keping jika suka kuah sedikit masam (optional)
Masukkan udang dan kemudian santan...season dengan garam dll
Bila udang dah masak baru angkat dan hidangkan...
(repost from 2010)
Entri Sayur Lemak Peria Ulangsiar dari https://ift.tt/3lGMDTw
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.