Posted by : Unknown Tuesday, 13 October 2020


Peria memang pahit, tapi jika kena gaya masaknya, yg pahit pun jadi sedap...kata orang peria banyak membantu dari segi kesihatan...kat Jepun ada yang hidup melebihi 100 tahun kerana mengamalkan makan peria...Wallahhuaklam...setiap yg Allah jadikan itu ada kelebihan dan kekurangan...dan peria walaupun pahit, tinggi khasiatnya...

Masak lemak peria 

Bahan-bahan

I biji peria, belah dan buang biji dan hiris tebal

Udang hidup, kecil atau besar terpulang, secukupnya

Santan secukupnya...


Bahan tumbuk

1 biji cili merah         3 biji cili api

3 biji bawang merah           2 biji bawang putih

sedikit udang kering


Cara masak

Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga keperangan...

Masukkan air secukupnya...masukkan peria dan renih sebentar hingga empuk...

Masukkan 1/2 sdt serbuk kunyit...

Masukkan asam keping jika suka kuah sedikit masam (optional)

Masukkan udang dan kemudian santan...season dengan garam dll

Bila udang dah masak baru angkat dan hidangkan...

(repost from 2010)

Entri Sayur Lemak Peria Ulangsiar dari https://ift.tt/3lGMDTw
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -