Posted by : Unknown Saturday, 10 October 2020


 Teringat nak buat rendang daging...guna daging batang pinang yang memang sesuai untuk rendang...lembut...tak perlu masak lama...

Resepi rendang saya senang aje...ikut rendang stail #mymum Opah...rendang pedas namanye...

untuk lebih kurang sekilo (atau lebih) daging....blender...

10 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

3 inci halia             2 inci lengkuas

3 batang serai             4 biji cili padi hijau

3 sudu besar cili blender

Letak daging dalam kuali....masukkan bahan blender...masukkan 1/2 cawan santan pekat...

masak atas api perlahan hingga kuah kering...

tambah sikit lagi santan jika suka dan asam keping (asam jawa)

...masukkan 3 sudu besar kerisik dan daun kunyit yang di hiris halus...

seasoning jangan lupa...masak hingga kering...


Since ada beras pulut...saya tanak sikit untuk kawankan dengan rendang...rendam dulu beras pulut dalam 2 jam...kemudian masukkan dalam rice cooker...tambah air dan santan sikit...daun pandan dan garam....sedap....ganti ketupat...:)


Selamat merendang...
(repost from 2012)

Entri Rendang Daging Stail Opah Ulangsiar dari https://ift.tt/3jKxPTz
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -