- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Dhal Ayam
Posted by : Unknown
Tuesday, 13 October 2020
Dhal sedap dimakan dengan roti canai, saya suka kuah dhal yang pekat, sedap...cara masak dhal lebih kurang seperti kari, cuma ditambah kacang dhal yang direbus dahulu..
Ini cara saya masak kari dhal
Bahan-bahan
1 cawan kacang dhal, basuh dan rendam
1/2 ekor ayam atau daging, potong kecil
2cm halia, ketuk
2/3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sdk serbuk kunyit
Bahan tumis
Kayu Manis, bunga lawang dan cengkih secukupnya
Bawang merah 6 ulas, bawang putih 3 ulas, hiris
daun kari
Lain2 bahan terpulang
Kentang, carrot, kacang panjang, terung, nangka muda, pisang muda, tomato dll
Santan, (asam keping jika perlu)
Cara buat
Rebus kacang dhal dengan rempah kari daging, serbuk kunyit, halia sehingga kacang empuk...
Masukkan ayam dan kentang/carrot dan rebus lagi (tambah air jika perlu)...
Setelah ayam, kentang empuk masukkan santan, biar mendidih...
Masukkan masukkan kacang panjang, terung dll (jika ada) dan biar lembut
Masukkan tomato...
Tambah perisa/garam/gula
Dalam periok kecil lain
Panaskan 1/2 cawan minyak/ghee
Tumis bahan rempah, bawang dan daun kari hingga keperangan...
Tutup api dan tuangkan bahan tumis ke dalam kuah dhal tadi..buka api perlahan
dan biar dhal didih sebentar...
(cara ini iaitu tumis kemudian dipanggil tumis darat...saya suka tumis cara ini...)
Hidangkan dengan nasi, roti, dll
Selamat mencuba...
(repost from 2010)
Entri Dhal Ayam Ulangsiar dari https://ift.tt/34KtHMM
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.