Posted by : Unknown Saturday, 17 October 2020


 Dalca sayuran dan telur, sedap dimakan dengan nasi minyak atau biryani atau cicah roti...Dalca adalah sama seperti kari, bedanya ia dicampur dengan kacang dhal, dan dinamakan dhalca...

Jom tengok cara saya sediakan kari dhalca yang sedap...


Bahan-Bahan

1 cawan kacang dhal, rebus hingga separuh empuk

Telur rebus 10 biji


Bahan tumbuk

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia


Bahan tumis

daun kari

1 btg kayu manis

2 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji pelaga

3 sudu besar rempah kari dhal campur 1/2 cawan air

1 sdb cili blender

sayuran ~ kacang panjang, carrot, kobis, terung, ubi kentang, tomato, cili hijau/merah

Santan 


Cara masak

Tumiskan bahan tumbuk dan rempah ratus dlm periok hingga perang, masukkan rempah kari dan cili blender, kacau hingga pecah minyak

Masukkan kacang dhal, maasukkan air secukupnya dan masukkan sayuran (ikut giliran mana yang lambat empuk masukkan dulu...tomato akhir sekali)

Kacau hingga mendidih, masukkan santan (agak2)

Tambahkan seasoning dan sekeping asam gelugor

Masak hingga kentang empuk 



Entri Dalca Sayur dan Telur Ulangsiar dari https://ift.tt/342EgvD
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -