Posted by : Unknown Thursday, 8 October 2020


Arwah mak mertua benar masak gulai pisang....jika takda kerang arwah suka kawankan dengan ikan bilis, udang, ikan masih dan lain-lain....

Ini cara saya masak gulai kerang dengan pisang muda...

Saya namakan gulai ni....gulai lemak kari....nak kata gulai lemak pun bukan kerana saya tambahkan sikit rempah kari ikan ke dalam rencah gulai lemak cili api ini....:)



Cara masaknya...

Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih secukupnya, 

boleh tumis dulu bahan tumbuk atau terus masukkan ke dalam periok, 

tambahkan sedikit serbuk kari ikan dan air dan rebuskan dulu pisang muda...

Bila pisang dah separuh empuk masukkan santan dan kerang yang telah dicuci bersih

masukkan garam dan perisa...masak hingga kerang terbuka dan pisang lembut (jangan hancur)

Bahan-bahan semua agak2 sendiri ye...

SELAMAT MENCUBA
(repost from 2012)

Entri Kerang dengan Pisang Muda Ulangsiar dari https://ift.tt/3d8mz0C
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -