- Back to Home »
- Kongsi Resepi , Link Resepi , My Resepi , Resepi »
- Sayur bayam masak lemak
Posted by : Unknown
Thursday, 19 June 2014
Sayur bayam masak lemak Perkongsian Resepi. Kongsi Link Resepi Menarik dan Terkini dari Laman My Resepi.
Masa: 15-20 minit Bahan-bahan: Sayur bayam 1 ikat-kerat,bilas dan toskan 1 batang cili merah-hiasan 3 ulas bawang merah-tumbuk 1 sudu kecil lada hitam-tumbuk 1 kotak santan 2 cawan air garam gula Cara-cara: Potong bayam di bahagian daun dan batang. Bilas dan toskan. Tumbuk bawang merah bersama lada hitam. Masukkan bawang, lada hitam, santan, air, garam dan gula ke dalam periuk. Panaskan atas dapur dengan api sederhana. Kacau. Masukkan sayur bayam dan cili yg dipotong. Kacau sentiasa supaya tekstur santan cantik... Bila dah menggelegak, perasakan kuah sayur. Kalau kurang rasa, tambah garam atau gula. Sayur lemak ni sedap bila kuahnye masin2 lemak santan gitu. Tapi jangan taruk byk sgt garam. Sebab lemak santan dah ade rasa masinnye yg tersendiri... Bila dah sedap, tutup api dan sedia utk dihidang bersama nasi putih panas dan ikan goreng.
Sila Rujuk http://ift.tt/1ratYOc untuk resepi lengkap.
Masa: 15-20 minit Bahan-bahan: Sayur bayam 1 ikat-kerat,bilas dan toskan 1 batang cili merah-hiasan 3 ulas bawang merah-tumbuk 1 sudu kecil lada hitam-tumbuk 1 kotak santan 2 cawan air garam gula Cara-cara: Potong bayam di bahagian daun dan batang. Bilas dan toskan. Tumbuk bawang merah bersama lada hitam. Masukkan bawang, lada hitam, santan, air, garam dan gula ke dalam periuk. Panaskan atas dapur dengan api sederhana. Kacau. Masukkan sayur bayam dan cili yg dipotong. Kacau sentiasa supaya tekstur santan cantik... Bila dah menggelegak, perasakan kuah sayur. Kalau kurang rasa, tambah garam atau gula. Sayur lemak ni sedap bila kuahnye masin2 lemak santan gitu. Tapi jangan taruk byk sgt garam. Sebab lemak santan dah ade rasa masinnye yg tersendiri... Bila dah sedap, tutup api dan sedia utk dihidang bersama nasi putih panas dan ikan goreng.
Sila Rujuk http://ift.tt/1ratYOc untuk resepi lengkap.