Posted by : Unknown Thursday, 13 December 2018



Salam and morning, jom buat cucur bawang rangup stail tokma...

ada bermacam cara nak buat cucur bawang, cucur udang, cucur jagung, cucur bilis, bakwan...:)

ini salah satu caranya...

dalam resepi ni saya guna 3 labu bawang besar bombay atau bawang besar putih...

buang kulit dan hiris nipis, samada memanjang atau membulat, sukahati...

cili merah satu biji, buang biji dan dihiris

ikan bilis halus putih setengah cawan

tepung gandum, antara 1 ke 2 cawan, kena pandai agak-agak, tokma takda ukuran tepat...:)

garam 1 sd teh, soda 1/4 sd teh, gula 2 sd teh, serbuk kunyit 1 sd teh

dan air suam kuku...1/2 ke 1 cawan

ini semua bahan asas yang saya guna...ukuran lebih kurang ye :)

jangan letak banyak sangat bahan...haru biru jadinya nanti...hehe


semua bahan dicampur dalam satu bekas, tambah air suam kuku, jangan banyak sangat...

gaul semua bahan dan ramas-ramas dengan jari supaya bawang lerai


panaskan minyak banyak...gorenglah seperti biasa...

cuba lihat video-video yang saya upload di sini...

lebihkurang cantulah caranya....



Cucur rangup macam ni jika makan panas-panas dan ketika hujan petang-petang pasti

mengasyikkan... nanti kkida share cam mana cara kkida sediakan kuah sos tu...sonang ajerrr...

Entri Cucur Bawang rangup Ulangsiar dari https://ift.tt/2rxjVL1
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -