Posted by : Unknown Monday, 28 September 2020


Sedapnye, sambal udang kering makan dengan roti atau biskut atau dengan pulut dan kelapa....sangatlah..ummmmp....:)


Bahan-bahan yang kkida guna untuk sambal udang kering adalah:

1 cawan udang kering....good quality

1/2 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

3 - 4 sudu besar cili blender

1 sudu besar asam jawa

gula, garam dan perisa secukupnya


Cara untuk buat sambal:

Rendam udang kering dalam air panas termos selama 20 minit atau hingga udang kembang dan hilang baunya...tos kering-kering dan tumbuk hingga lumat...

Bawang besar di hiris/cincang halus....ketepikan

Bawang putih cincang halus...ketepikan

Campurkan sedikit air dengan asam jawa

Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi....masukkan cili blender dan kacau hingga pecah minyak dan cili garing...

Masukkan udang kering tadi dan kacau rata....tambahkan minyak jika perlu...

Masukkan asam air asam jawa, garam, perisa dan gula secukupnya....kacau hingga garing dan kering...lebih kurang 10 minit...

Angkat dan sejukkan....rasanya haruslah sedikit masin, manis, pedas....sesuai sebagai sandwich spread...sapukan butter pada roti...susun sedikit timun yang dihiris nipis dan sapukan sambal udang kering....hmmmm....memang sedap..:)

(repost from 2012)

Entri Sambal Udang Kering Ulangsiar dari https://ift.tt/3ja2nxx
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -