Posted by : Unknown Friday, 18 September 2020


Petai memang istimewa dan mendapat tempat di mana-mana sahaja...tak kira orang kampung atau orang bandar, orang kaya atau miskin, petai mendapat tempat di meja-meja hidangan dari pondok burok sehingga ke hotel 5 bintang...

Hebatkan penangan sang Petai, wp baunya tak wangi tapi ia sangat digemari, ntah kenapa...:)


Oleh kerana banyak petai yang dibawa balik dari kampung dan jika dibiarkan lama ia akan kecut dan rosak...maka saya jerukkan petai-petai tersebut...cantik mata petai yang bulat dan besar itu....:)

Anda tahu bagaimana nak jeruk petai?....saya belajar teknik menjeruk petai dari mak saya....mudah saja caranya...


Didihkan air dalam periok....petai tu patah dua atau tiga setiap papan...tak perlu guna pisau...hanya lipat dan tarik supaya ia terpisah dari urat tepinye...masukkan ke dalam air mendidih....biarkan ia terendam dalam air panas tersebut beberapa minit...jangan lama sangat....asal lembut kulitnye dan boleh picit keluar mata petai dari kulit memadai...

terus angkat keluar dari air panas dan masukkan dalam mangkuk air sejuk...saya letak ais dalam mangkuk tersebut supaya stop the cooking process...biarkan ia sejuk sebentar...


Tujuan celur petai dalam air panas/didih adalah untuk melembutkan kulit petai....bukan nak masak isi petai tersebut...bila kulit petai lembut mudahlah bagi anda untuk memicit keluar mata petai....


Tengok senang aje nak keluarkan mata petai...just tekan aje terus petai tu melompat keluar...dengan selaput putihnye sekali...jangan buang selaput putih tersebut...selaput tulah yang akan melindungi isi petai supaya sentiasa sedap dan tak hilang baunye tu...hehe....


cantikkan...sangat lemak dan crunchy...kunyah sebiji-sebiji macam makan almond nuts pun sedap :)


Basuh bersih petai tersebut sebelum masukkan ke dalam bekas kaca....tambah air masak sejuk...tambah garam dan cili padi...saya patahkan sebiji dua cili supaya keluar rasa pedasnye...tutup kemas dan simpan terus dalam peti sejuk...petai jeruk tahan berbulan lamanye...boleh makan sebagai ulam cicah sambal tempoyak atau belacan....atau boleh masak sambal dengan udang dan ikan bilis....


semalam saya buat sambal ikan bilis petai...tambah tempoyak sikit....ingatkan tak laku...rupanye selesai juga...


Selain tu saya juga buat gulai lemak udang dengan petai...tumbuk cili padi sikit supaya pedas...sedap...


(repost from 2012)

Entri Petai Jeruk Ulangsiar dari https://ift.tt/3iJ188j
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -