Posted by : Unknown Sunday, 20 September 2020


Saya jarang buat kueh ini, kurang peminat, cokodok lagi laku berbanding kueh cara :)
Wbp, adakala teringin juga nak makan kueh cara...sebenarnya tak susah pun nak buat kueh ni...


Jom tengok bagaimana cara saya sediakan kueh cara...kat tenet banyak resepi Cara, boleh ajer cuba mana yang berkenan...bahan lebihkurang ajer...lebihkan santan jika nak kueh yang kental dan sedap...

Bahan-bahannya

1 cawan tepung gandum,ayak

1.5 cawan santan
saya guna 3/4 cawan santan kotak campur 3/4 cawan air (lebih kuranglah)

masa kacau batter tu kena agaklah sendiri samada dah cukup atau tidak bahan liquidnya...
jika pekat tambah santan, jika tercair tambah tepung sikit...

1 biji telur

garam dan pewarna hijau secukupnya/atau air pandan

intinya kkida guna cream style corn dan gula pasir

marjerin untuk oles pada acuan

Campurkan semua bahan dan pukul rata...tapis jika perlu agar tepung tak berketul
Panaskan acuan kueh cara atas api, sapukan marjerin cair dengan menggunakan daun pandan...
bila cukup panas, tuangkan batter ke dalam acuan, jangan penuh sangat...biarkan seminit, 
kemudian letakkan sikit jagung cream dan sikit gula pada bahagian tengah kueh...
tutup dan biarkan kueh cara masak...lebih kurang 2,3 minit...
bila bahagian bawahnya nampak kekuningan, keluarkan dari acuan...sedia di makan...

(repost from 2011)

Entri Kueh Cara Pandan inti Jagung Ulangsiar dari https://ift.tt/33NMlTy
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -