Posted by : Unknown Saturday, 26 September 2020


Masakan ringkas dan sedap, kalau ada lauk macam ni, tak perlu dah lauk lain...my feveret...letak bawang banyak-banyak ganti sayur...


Hidangan yang sedap jika kena cara masaknya...

Bahan-bahan

Ikan Tenggiri 2 potong

Cili Hijau 2 biji

Cili padi hijau 5 biji (optional)

Timun 1 biji (oprtional) - Belah 2, buang empulur tengah dan potong panjang

Bawang besar 1 biji (potong bulat)

Bawang putih 3 biji

Bwang merah, 3 biji

Biji sawi

Halia 1 inci

Cuka makan 

Hiris kasar bawang besar, halia, cili hijau dan timun....kemudian rendam dalam air dan cuka sikit....biar 15 minit....

Lumurkan ikan dengan kunyit dan garam dan goreng hingga masak...ketepikan...

Hiris nipis bawang merah, halia dan bawang putih (extra utk tumis)

Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang dll hingga kekuningan...

kemudian masukkan bahan rendaman dengan air cuka tadi dengan airnya sekali 

(tujuan direndam supaya bahan-bahan tersebut crunchy)

Tambahkan garam dan perisa...biar didih sebentar...

Akhir sekali  masukkan ikan goreng....angkat dan hidang panas...


(repost 2011)

Entri Ikan Tenggiiri Masak Cuka Ulangsiar dari https://ift.tt/33Vhrc2
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -