- Back to Home »
- 1001 Resepi , Informasi , Menarik , Resepi »
- Ikan Tenggiiri Masak Cuka
Posted by : Unknown
Saturday, 26 September 2020
Masakan ringkas dan sedap, kalau ada lauk macam ni, tak perlu dah lauk lain...my feveret...letak bawang banyak-banyak ganti sayur...
Hidangan yang sedap jika kena cara masaknya...
Bahan-bahan
Ikan Tenggiri 2 potong
Cili Hijau 2 biji
Cili padi hijau 5 biji (optional)
Timun 1 biji (oprtional) - Belah 2, buang empulur tengah dan potong panjang
Bawang besar 1 biji (potong bulat)
Bawang putih 3 biji
Bwang merah, 3 biji
Biji sawi
Halia 1 inci
Cuka makan
Hiris kasar bawang besar, halia, cili hijau dan timun....kemudian rendam dalam air dan cuka sikit....biar 15 minit....
Lumurkan ikan dengan kunyit dan garam dan goreng hingga masak...ketepikan...
Hiris nipis bawang merah, halia dan bawang putih (extra utk tumis)
Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang dll hingga kekuningan...
kemudian masukkan bahan rendaman dengan air cuka tadi dengan airnya sekali
(tujuan direndam supaya bahan-bahan tersebut crunchy)
Tambahkan garam dan perisa...biar didih sebentar...
Akhir sekali masukkan ikan goreng....angkat dan hidang panas...
(repost 2011)
Entri Ikan Tenggiiri Masak Cuka Ulangsiar dari https://ift.tt/33Vhrc2
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.