Posted by : Unknown Sunday, 20 September 2020


Sambal Kepala sedap dicicah dengan ulam mentah seperti ulam raja, kacang botor, salad, ulam pegaga, pucuk gajus, daun selom dll atau digaul dengan ulam-ulam yang dihiris nipis...

Bahan-bahan

2/3 biji cili merah besar

4/5 biji cili padi

segenggam udang kering

1/2 labu bawang besar 

asam jawa atau asam limau kasturi

kelapa parut muda (kukus jika nak sambal tahan lama)

garam dan gula


Cara membuatnya

Rendam udang kering dengan air panas dan cuci bersih, 

Tumbuk cili, bawang dan udang kering hingga hancur.

Masukkan garam, gula dan kelapa, tumbuk lumat.
.
Perah asam limau atau asam jawa.

Sedia dihidang.

(repost from 2010)

Entri Sambal Kelapa Ulangsiar dari https://ift.tt/2RGsLD1
Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -