Posted by : Unknown Tuesday, 14 January 2014







Bahan-bahan :

(utk 10 pinggan)



1/2 ekor ayam dipotong 2.

1/2 kg tulang

sebuku lengkuas di ketuk

3 btg serai diketuk

2 kotak santan / 1/2 kg santan

1 sup bunjut

rempah penumis

Nasi Impit 15 ketul

2 cawan tauge

daun sup / bawang

bawang goreng

Bergedil







Bahan mesin :



1 sudu jintan manis

1 sudu jintan putih

2 sudu ketumbar

2 in halia

2 in kunyit hidup



Tumiskan rempah penumis hingga naik bau. Masukkan bahan mesin dan ditumis hingga garing. Masukkan serai dan lengkuas.

Masukkan ayam dan sedikit air. Masak biar mesra sebentar.

Masukkan santan dan tambahkan air hingga kuah menjadi 2 liter.

Masukkan sup bunjut.

Renehkan sebentar

Sesuaikan rasa dan boleh dihidang. Enak dimakan bersama sambal kicap.



Sambal Kicap : Cili padi 15 btg + 2 ulas bawang putih dimesin + kicap manis.








Entri Soto Medan... Ulangsiar dari http://ift.tt/1gDDIuV

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -