Posted by : Unknown Monday, 20 January 2014






Assalamualaikum,

dah hari isnin...dan dah dekat nak sebulan kita melalui tahun 2014...



cerita travel kak ida belum habis lagi....sebenarnya kkida banyak habiskan masa kat bandar Yangshuo berbanding Guilin...Yangshuo terletak lebih kurang 80km dari bandar guilin...pejalanan dengan kereta mengambil masa sejam setengah...since kkida ambil package flight dan hotel melalui airasia...so kkida tak boleh check in check out sembarangan...so terpaksalah kkida menginap di Yangshuo selama lima malam tu....tapi sebenarnya memang inilah bandar tumpuan pelancung....pekan lama yang cantik...terletak di tepi sungai Li yang terkenal itu...







selepas jalan-jalan kat kampung Fuli, tour guide kak ida ajak tengok pasar pula...mulanya kkida malas gak, yelah kalau dah pasar mesti ada jual benda tukan...namun bila sampai kat pasar tu, interesting juga...cara depa meniaga ayam memang stail tok nenek kita dulu-dulu...depa letak ayam itik dalam raga....jual hidup-hidup...sapa nak beli, angkat sekor dan bawa balik....cam mana depa potong ayam tu, Wallahhuallam...



ayam-ayam ni semua penjual bela sendiri, lebih kurang cam ayam kampung gitu....harganya Subhanallah...mahal kemain, boleh cecah 50 henggit sekor...nak tersedak kkida dengar...huhu....memang tak makan ayam le gamaknye jika harganye camtu kat kolumpo ni...



habis tu, mana nak laku sangat...kkida tengok takdalah ramai sangat orang beli ayam-ayam tu...kita pun terasa mahalnya inikan pula orang tempatan...



daging lagi murah kat sana....terutama daging vavi tu...hehe...






itik pun ada, sedap ni buat kari...bila tengok raga camni, ia mengimbau zaman kanak-kanak kkida dulu....tok kkida kalau nak tangkap ayam buat gulai (dulu mana ada ayam pekan, nak makan ayam kena bela sendiri) dia akan buat perangkap guna raga camni, tapi mulut raga tok kkida tu besar lagi...caranya, dia akan tompang raga tu dengan kayu dan kayu tu diikat tali...taburkan dedak bawah raga tu...bila ayam tu leka aje patuk makanan cepat-cepat tarik tali supaya kayu tompang raga tu jatuh...ayam tu akan terperangkap dalam raga....



seronok betul jika ayam tu masuk perangkap...memang manis bila ingat kisah dulu-dulu...walaupun serba kekurangan tapi semua kenangan tersebut tak mungkin kkida lupakan....:)








Yangshuo bandar petani....memang kampung habislah...semua sayuran yang jual kat pasar depa tanam sendiri...cer tengok cili hijau besar tu...geram aje kkida tengok....mesti sedap kalau buat jeruk cili....makan dengan mee goreng mamak atau mee rebus atau tabur atas nachos...yummy...






ubi kayunye sepesen aje....ukuran hampir sama...dan bawang besar ni cantik sangat...besar sangat ni...dua kali ganda saiz bawang besar yang jual kat tesco tu...hehe....dan timun tu....gilerr besar...terkejut kkida tengok mula-mula...nak makan camna timun besar camtu...









kulit kayu manis dan bunga lawang...dan bermacam jenis herba dan rempah ratus terdapat kat pasar tu...






selain tu kat pasar tu ada juga jual hasil tukangan dan bakul-bakul...nampak tak dulang tampi yang bulat lebar tu...depa masih guna cara tradisi untuk tampi beras...dan bangku kayu tu pun comel aje....kalau dekat nak kkida beli bawa balik mensepuluh...











dan kayu kandar ni...memang banyak dijual kat pasar ni...ingat tak entri kkida sebelum ni yang berkaitan dengan kayu pengandar ni...:\







nenek ni beria marah kkida sebab ambik gambar dia...:)....takpalah nek...saya nak share gambar nenek yang rajin ni dengan blog reader saya...



dia kata dia tak suka nak glamer glamer....bukannye muda lagi dan dah tak lawa dah, katanye lagi....:)

(tu kkida aje yang tokok tambah...apa dia cakap pun kkida tak paham...lol)



Entri pasar ayam... Ulangsiar dari http://ift.tt/LESBDP

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -