Posted by : Unknown Tuesday, 14 January 2014




Ketupat yang dah siap..., sedap dimakan dengan rendang...








Menu ni telah dimasak semasa menyambut Aidil Adha 2013...



First time buat sendiri setelah pemergian mak. Biasanya memang mak akan buat dan kami hanya tolong2 sahaja. Setelah hampir 3 tahun mak tiada, baru kali ni nak cuba buat sendiri... Mak akan buat ketupat daun palas style org utara.



Bahan-bahan :



1 kg pulut

1/2 kg santan

1 sudu garam

1 sudu gula

Daun palas secukupnya yg telah dibuka dan dilipat dahulu sebelumnya....



Cara-cara



Panaskan santan + pulut, gula garam dan gula. Tanak hingga hampir masak.



Biarkan sebentar hingga sejuk sedikit baru di masukkan dalam daun dan lipat kemas.



Panaskan air dalam periuk agak besar. Bila dah mendidih, masukkan ketupat tadi dan rebus 30 - 40 minit.













Entri Ketupat Daun Palas... Ulangsiar dari http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2014/01/ketupat-daun-palas.html

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -