Posted by : Unknown Monday, 20 January 2014

Resipi Kek Pisang Coklat Ceria yang rangup diluar, lembut di dalamnya patut dicuba jika ada pisang. Pisang tak kira pisang apa, pisang tanduk pun boleh, cuma kena lecek habislah. Dalam resipi ini, boleh dijadikan kek muffin atau kek pisang biasa. Jom cuba!



Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum

1 sudu teh serbuk penaik

1 sudu teh soda bikarbonat

5 sudu gula

2 sudu makan susu tepung

secubit garam

3 biji telur ayam

1 cawan minyak masak/canola/mentega yang dicairkan

3-6 biji pisang yang telah masak (ikut saiz)

3 sudu makan serbuk koko



Kaedahnya:


1. Satukan dan gaulkan tepung gandum, serbuk penaik. soda bikarbonat dan susu tepung, kemudian pecahkan telur




2. Gaulkan telur bersama gula dan garam




3. Tuangkan minyak, gaul sampai sebati.




4. Kemudian masukkan pisang yang dilenyek. Gaul sampai sebati




5. Bahagikan kepada dua bahagian, satu bahagian digaulkan dengan serbuk koko




6. Tuangkan ke dalam muffin cup atau loyang jika hendak buat kek. Tuang selang seli atau ikut kreativiti masing-masing. Bakar muffin dengan suhu 175'C selama 20 minit atau jika buat kek, dalam 35-40 minit.




9. Siap dihidangkan panas atau untuk sarapan pogi yang menyihatkan

SELAMAT MENCUBA







Entri Resipi Kek Pisang Coklat Ceria Ulangsiar dari http://ift.tt/1cKF1Em

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -