Posted by : Unknown Sunday, 10 November 2013






Assalamualaikum,

semakin hampir harinye semakin bizi kkida....dan semakin kurang masa menghapdet blog ni...hehe...faham-faham ajelahkan....sebenarnya banyak yg kkida nak kongsikan dengan anda apa yg kkida bizikan sangat kebelakangan ini...cuma kkida rasa kurang sesuai...Insyaallah sampai masanya kkida akan share...ok....



jadi buat masa ini biarlah ia menjadi rahsia...cam lagu siti nurhaliza ni....biarlah rahsia....:0)







lagu ni saje jer...tiada kena mengena dengan kkida....since entry ni agak boring sikit....elok le sambil baca sambil dengar suara siti yg merdu tu....:)



ok sambung kesah....rabu tengah malam adik/adik ipar kkida sampe dari Madinah/Makkah setelah 45 hari berada di sana bagi menunaikan fardhu haji....depa pergi.balik naik Saudi Air...namun flight lewat mendarat/tiba KLIA malam tu...mereka sampai rumah kkida hampir jam dua pagi...sempat terlelap jap sementara tunggu ketibaan haji dan hajjah....terjaga jam satu pagi dan sempat pulak kkida goreng karipap tengah-tengah malam buta tu utk jamu mereka...:)



sembang punya sembang jam tiga pagi baru tido....biasalah...banyak benda yg nak ditanya dan dijawap....hehe...






ole-ole dari tanah suci....kurma kismis kekacang dsbnya...







mak kkida pula datang dari kuala nak sambut ketibaan anak menantu balik dari menunaikan fardhu haji....



seperti kebiasaannye banyak le benda yang dihangkut dari kampung....antaranya buah kuini ni yang dia kutip atas tanah kat rumah besannye...mak kkida kata macam tak laku aje buah kuinin ni kat rumah besanye tu...maklumlah pokoknye dah berpuluh tahun dan tinggi kemain buahnye...depa dah jenuh makan hingga tak termakan....dan akhirnye bertaburan buah kuinin yang sedap ni kat laman rumah....:\







buah kuini sedap di buat serawa....boleh campur dengan santan atau susu segar...tambah gula dan garam sikit...kemudian sejukkan dalam peti sejuk dulu sebelum dihidangkan...



bawah ni pula sambal kuinin....sedap weh!!!



buat sambal belacan seperti biasa....jangan letak asam jawa atau asam limau sebab buah tu memang dah masam dan manis....makan dengan nasi panas...memang tak ingat dunia...:)






selain kuini, mak kkida juga bawa pisang awak....berlambak...:) maka jadilah lempeng ini dan....






lepat ini....






selain pisang dan kuini, jagung pun opah hangkut dari kuale....lol






dan akhirnye terhasillah pulut jagung kukus ni....cara buatnye macam buat ketupat palas....tanak pulut, jagung, pati santan, garam dan air sikit (kena agak kuantitinye sendiri ye)....kacau atas api sederhana hingga pulut separuh masak dan air/santan kering...padamkan api dan sejukkan....bungkus pulut dengan daun palas atau daun pisang dan kemudian kukus hingga pulut masak sepenuhmya....hidang dengan rendang dan sambal tumis...






sup tulang merah...singapore style....makan rumah kawan hubby yg kami panggil nyah....beliau pernah kerja kat singapore (malaysian imigresen) selama 4 tahun....so nyah ambil peluang belajar masak sup ni...



sedap ke?....hmmmm....sejujurnya kkida kurang gemar...ntahlah memang kurang teruja tengok warna kuahnya yang merah menyala tu....hehe....but my dh suka...








nampaknye takat ni dulu sembang kkida malam ni...esok pepagi kkida nak ke UiTM Seri Iskandar, Perak.....hani convo esok...kkida gi bertiga aje...nasib opah ada...boleh tolong tunggu rumah....:)



nanti lepas ni kkida janji share resepi ikan masak taucho pula....che mat dts kita whatsap kkida tanya resepi tersebut....ok mat....esok gi beli ikan fresh atau ikan rebus dan taucho sedap dulu ye....:)



Entri update seminggu.... Ulangsiar dari http://www.koleksi1001resepi.com/2013/11/update-seminggu.html

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -