Posted by : Unknown Friday, 15 November 2013

Resipi Kuih Tepung Bunga Ceria yang didatangkan khas dari Terengganu, kuih tradisional turun temurun yang dipecahkan rahsianya untuk dicuba oleh semua mahu pun untuk dibuat jual. Tak perlu minta izin kalau hendak buat berniaga ya :)



Bahan-bahannya:

250 gram tepung pulut

150ml santan

secubit garam

1 biji telur ayam

2 sudu makan gula



Cara menyediakannya:


1. Sediakan bahan-bahannya




2. Taburkan garam di atas tepung pulut dan gaulkan




3. Tuangkan santan dengan penuh keyakinan




4. Uli tepung sehingga jadi begini, tak keras dan tidak pula melekit




5. Bentukkan begini atau bentuk leper pun tak apa, saje je tekan tengah tu




6. Celup dengan telur yang telah dipukul




7. Goreng sehingga keemasan




8. Taburkan gula dan siap untuk mencekik.

SELAMAT MENCUBA







Entri Resipi Kuih Tepung Bunga Ceria Ulangsiar dari http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/11/resipi-kuih-tepung-bunga-ceria.html

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -