Posted by : Unknown Thursday, 7 November 2013

Sup Kambing ceria rasa arab, sungguh lazat berbanding masak sup cara melayu. Jadi apakah rempahnya? Ingat satu je, kombinasi rempah laham mandi iaitu:



Bahan-bahannya:

1 inci halia

4 biji buah pelaga

6 biji cengkih

1 sudu kecil serbuk buah pala

1 helai daun salam (Bay Leave)



kemudian barulah tambahan berikut

1 sudu makan serbuk lada hitam

1 batang kayu manis

1 biji buah keras

2 biji bawang merah

1 kg daging kambing



Cara membuatnya:


1. Kisar semua bahan herba, atau tumbuk, Kita tumbuk je




2. Di dalam minyak zaitun yang hangat dalam periuk, tumis semua bahan herba sekejap. Kemudian masukkan daging kambing.




3. Diikuti dengan air tapis. Rebus sehingga 45 minit.




4. Kemudian masukkan sayur campur (cendawan, tomato ceri, lada benggala). Ini pilihan ya, kalau nak dijadikan sup untuk dimakan bersama nasi laham mandi, jangan letak sayur-sayuran ini.




5. Boleh dimakan selalu atau dijadikan sup untuk dimakan bersama laham mandi.

SELAMAT MENCUBA







Entri Resipi Sup Kambing Ceria Ulangsiar dari http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/11/resipi-sup-kambing-ceria.html

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -