- Back to Home »
- Kongsi Resepi , Link Resepi , My Resepi , Resepi »
- Sambal tumis Ikan Bilis TOKMA
Posted by : Unknown
Wednesday, 27 November 2013
Sambal tumis Ikan Bilis TOKMA Perkongsian Resepi. Kongsi Link Resepi Menarik dan Terkini dari Laman My Resepi.
BAHAN-BAHAN WAJIB: *dikisar) 15 biji bawang merah kecil* 4ulas bawang besar* 1labu bawal Bombay* setengah cawan ikan bilis* ikan bilis 1 cawan halia 2cm* dua helai daun pandan (disimpul) gula merah/Melaka garam secukup rasa cili kering kisar (dapatkan satu cawan) air asam jawa sedikit (1/4 cawan) minyak masak (1/2 cawan) CARA-CARA: 1.Panaskan minyak 2.Masukkan daun pandan yang disimpul 3.Lepas 1minit masukkan bawang,halia yang telah dikisar 4.Perlahankan api dan masak biar bawang wangi / garing (selama 10-15minit) 5.Masukkan cili kering yang dikisar dan masak lagi hingga pecah minyak (selama 15-20minit) 6.Masukkan garam,air asam jawa dan ikan bilis seterusnya biar ia masak dalam masa 10minit 7.Masukkan gula Melaka dalam (anggaran 3-4 sudu besar) bergantung pada citarasa Orang kelantan suka ianya manis-manis pedas
Sila Rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/20420 untuk resepi lengkap.
BAHAN-BAHAN WAJIB: *dikisar) 15 biji bawang merah kecil* 4ulas bawang besar* 1labu bawal Bombay* setengah cawan ikan bilis* ikan bilis 1 cawan halia 2cm* dua helai daun pandan (disimpul) gula merah/Melaka garam secukup rasa cili kering kisar (dapatkan satu cawan) air asam jawa sedikit (1/4 cawan) minyak masak (1/2 cawan) CARA-CARA: 1.Panaskan minyak 2.Masukkan daun pandan yang disimpul 3.Lepas 1minit masukkan bawang,halia yang telah dikisar 4.Perlahankan api dan masak biar bawang wangi / garing (selama 10-15minit) 5.Masukkan cili kering yang dikisar dan masak lagi hingga pecah minyak (selama 15-20minit) 6.Masukkan garam,air asam jawa dan ikan bilis seterusnya biar ia masak dalam masa 10minit 7.Masukkan gula Melaka dalam (anggaran 3-4 sudu besar) bergantung pada citarasa Orang kelantan suka ianya manis-manis pedas
Sila Rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/20420 untuk resepi lengkap.