- Back to Home »
- Kongsi Resepi , Link Resepi , My Resepi , Resepi , Seafood »
- Ketam Masak Lemak Cili Api
Posted by : Unknown
Saturday, 2 November 2013
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api. Resepi Negeri Sembilan. Resepi Ketam, Perkongsian Resepi Tradisional Masakan Laut. Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api ialah perkongsian Link Resepi Menarik dan Terkini dari Laman My Resepi.
Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api |
Bahan-bahan Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api
- Ketam 5 ekor siap disiang
- Sebiji kelapa yang diambil santannya:sebahagian santan pekat dan dua bahagian santan cair
- Kunyit hidup seinci
- Serai sebatang
- 1 asam keping
- 15 ke 25 biji cili api mengikut kepedasan yang diingini
- Sehelai daun kunyit
- Garam secukup rasa
Cara-cara Menyediakan Ketam Masak Lemak Cili Api
- Tumbuk lumat cili api, dan kunyit.
- Masukkan bahan 1 tadi ke dalam periuk bersama- sama asam keping, garam dan serai yang telah dititik
- Masukkan santan cair dan masak dengan api yang perlahan. Santan perlu selalu dikacau supaya tidak pecah
- Masukkan ketam bila santan sudah mula menggelegak.
- Bila ketam sudah masak (kulit ketam jadi kemerahan), tuangkan santan pekat.
- Masukkan daun kunyit yang telah dikoyak- koyakkan ke dalam gulai dan kacau. Matikan api.
- Hidangkan