Posted by : Unknown Wednesday, 20 November 2013

Bahan-bahannya:



Bahan A:

1 cawan minyak masak

1/2 cawan susu pekat

1/2 cawan susu cair

1 cawan koko/milo

3 sudu gula

3 biji telur ayam

1/2 sudu teh tartar



Bahan B

1 1/2 cawan Tepung gandum

1 sudu tepung jagung dilarut dengan 4 sudu air

1/2 sudu teh vanilla

1 sudu teh serbuk penaik

1/2 sudu teh soda bikarbonat



Bahan C (Ganache)

300 gram coklat masakan

3 sudu makan buku mentega

1/2 cawan susu cair

1/4 cawan air panas

1 sudu makan susu pekat



Bahan D (Hiasan)

Hirisan Badam, ceri, strawberi, anggur dll



Cara menyediakannya


1. Masak minyak, serbuk coklat (kita guna milo), susu pekat, susu cair dan gula. Gaul rata sampai sebati. Kemudian sejukkan.




2. Pukul telur dengan krim tartar selama 3 minit (guna blender je). Bila dah kembang, masukkan bahan A tadi bersama telur dan kisar (blender) selama 5 minit.




3. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Kacau dengan mixer




4. Kemudian masukkan air tepung jagung




5. Tuangkan vanilla. Kemudian pindahkan adunan ke dalam blender. Kita kisar supaya dapat hasilkan coklat yang betul-betul moist




6. Tuang dalam loyang, tutup dengan plastik wrap. Kukus selama sejam.



7. KEK MASIH DIMASAK. Nantikan sambungannya malam ini

SELAMAT MENCUBA







Entri Resipi Kek Coklat Kukus Ganache Ulangsiar dari http://ceria-resipi.blogspot.com/2013/11/resipi-kek-coklat-kukus-ganache.html

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -