Posted by : Unknown Tuesday, 29 April 2014



satu lagi cara nak makan roti jika jemu makan cara biasa (balik-balik roti kakida ni...takda idea lain ke nak share)...heheee...


beli sebuku roti, sebekas margarine, sepeket gula perang halus, serbuk kayu manis...itu aje bahannya...:)


potong kulit tepi roti...campurkan sedikit serbuk kayu manis ke dalam gula perang dan gaul rata...



alas bekas tahan panas (tin utk bakar kek pun boleh) dengan kertas aluminium...


sapu margarine pada kedua-dua permukaan roti sepenuhnya, taburkan gula perang hingga rata...nak senang letak gula perang dalam bekas lebar, kemudian tekap aje roti atas gula tu...susun atas aluminium foil...buat hingga habis...hasilnya adalah seperti foto di atas...bila dah susun kemas sapu marjerin rata-rata bahagian atas dan tepi kiri kanan roti....kemudian taburkan gula atas dan tepi kiri kanan (guna silicone spatula yang lembut tu, senang buat kerja)


bakar dalam preheated oven pada suhu 190C selama 20 ke 30 minit atau sehingga roti kelihatan keperangan....jika bakar lebih lama ia akan lebih crunchy....keluarkan dari oven dan hidang terus masa tengah hangat tu (potong tengah roti jika lebar sangat)...tarik keluar satu-satu dan terus ngap aje...:)



bahagian dalamnye soft, bahagian tepinya crunchy...memang enak rasanya.....:)

sesuai untuk minum petang atau supper tengah malam...kawankan dengan teh o panas atau kopi o panas...yummeh!!!



Entri roti margarine crispy Ulangsiar dari http://ift.tt/QTwZFZ

Bertujuan untuk Koleksi Resepi dan Informasi Menarik sebagai salinan dan rekod pribadi di Laman Umi Ayu Cake dan Biskut. Tiada tujuan promosi atau mendapat keuntungan dari aktiviti ini.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Labels


Umi Ayu Cake dan Biskut

Blog Archive

Powered by Blogger.

- Copyright © Umi Ayu Cake dan Biskut -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -